Wetenswaardigheden Huwelijk

witte-roos-3
Huwelijkse voorwaarden

Sinds 01 januari 2018 is de Wet Beperkte Gemeenschap van goederen ingegaan. Dit betekend dat vanaf die datum men een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat in beperkte gemeenschap van goederen. Zie hiervoor de site van de overheid. Willen jullie dit anders, dan zullen jullie e.e.a. bij de notaris moeten regelen.

witte-roos-3
Huwelijk of Geregistreerd Partnerschap

Zowel trouwen als geregistreerd partnerschap zijn wettelijke samenlevingsvormen. Er zijn echter een paar verschillen: bij een huwelijk moet men elkaar het ‘Ja-woord’ geven, bij een partnerschap is dit niet verplicht. Een geregistreerd partnerschap kan, als er geen minderjarige kinderen zijn, buiten de rechter om eindigen. Bij een huwelijk moet men altijd naar de rechter. En het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel. Bovendien wordt een geregistreerd partnerschap niet in elk land erkend, een huwelijk wel.

witte-roos-3
Aangifte

Hebben jullie een datum gepland, dan moeten jullie bij de plaatselijke gemeente waar het huwelijk/partnerschap gaat plaatsvinden, hiervan aangifte doen (ondertrouw). Dit kan maximaal 1 jaar vóór de geplande datum, maar moet uiterlijk 2 weken vóór het huwelijk of partnerschap. Ondertrouw is verplicht zodat de gemeente kan controleren of jullie aan de wettelijke vastgestelde eisen voldoen. Tegenwoordig zijn er al heel wat gemeente instellingen waar je dit zelfs digitaal kunt doen.

witte-roos-3
Trouwambtenaar

Vrijwel bij elke gemeente kun je een keuze maken uit de plaatselijke trouwambtenaren. Maar jullie zouden dus ook kunnen besluiten om mij als jullie trouwambtenaar te vragen. In dit geval geef je bij de desbetreffende gemeente aan dat jullie mij als jullie trouwambtenaar willen en daartoe wordt dan een apart formulier ingevuld bij de gemeente. Aansluitend stuur ik mijn benodigde officiële papieren naar de gemeente en word ik voor 1 dag als beëdigd trouwambtenaar aangesteld van deze gemeente. Hier brengen zij wel extra kosten voor in rekening.

witte-roos-3
Duur van de ceremonie

De duur van de ceremonie is afhankelijk van de wensen die jullie hebben én natuurlijk van jullie tijdsplanning. Bespreek daarom vooraf ook altijd jullie wensen t.a.v. de duur van de ceremonie met de trouwambtenaar. Over het algemeen is de duur ca. 45 minuten. Een tip die ik wil meegeven is: plan elk onderdeel van je huwelijksdag niet tot op de minuut om je vervolgens hieraan vast te houden. Als een onderdeel door omstandigheden 5 of 10 minuten uitloopt, geeft dit spanning en dit wil je niet op je huwelijksdag.

witte-roos-3
Aan welke zijde

Indien de bruid wordt weggegeven door haar vader, dan loopt zij aan de rechterkant van haar vader. Betreedt je als bruidspaar gezamenlijk de ruimte, dan loopt de bruid eveneens rechts van haar aanstaande man. Eenmaal getrouwd, dan loopt de bruid aan de linkerzijde van haar man. Er zal echter geen commentaar komen als je aan de “verkeerde kant” loopt. Mijn advies: doe gewoon waar jullie je goed bij voelen!

witte-roos-3
Ja-woord

Bij een huwelijksvoltrekking is men verplicht om elkaar, in het bijzijn van de trouwambtenaar en de wettelijke getuigen, het ‘Ja-woord’ te geven. Aansluitend wordt dan de huwelijksakte ondertekend door jullie, de wettelijke getuigen en als laatste ondertekend de trouwambtenaar nog de akte om hiermee aan te geven dat aan alle wettelijke eisen van dit huwelijk is voldaan.
Bij een partnerschapsregistratie moet uiteraard ook de akte ondertekend worden door jullie en de wettelijke getuigen, elkaar het ‘Ja-woord’ geven is in dit geval niet verplicht. Maar het mag wel.

witte-roos-3
Ringen

Draag je de ringen rechts of links? Het heeft van vroeger uit met het geloof te maken. Volgens het Rooms Katholieke geloof draag je de ring aan je linkerhand, de Nederlands Hervormden dragen de ring aan de rechterhand. Wanneer je geen geloof aanhangt, is de kant waar je je zelf het prettigst bij voelt de beste  keus.

witte-roos-3
Getuigen

Bij een huwelijk óf partnerschapsregistratie is men verplicht minimaal 2 wettelijke getuigen mee te nemen om mede de akte te ondertekenen. Maximaal mogen er 4 getuigen gekozen worden en hoe jullie dit dan verdelen, mag je zelf weten. De getuigen bevestigen met hun handtekening dat het huwelijk/partnerschap rechtsgeldig is.

Indien jullie eerder al een partnerschapsregistratie zijn aangegaan en dit om willen zetten naar een huwelijk, dan heb je géén wettelijke getuigen meer nodig. Dan volstaat de handtekening van jullie en de trouwambtenaar onder de huwelijksakte. Maar ik kan me voorstellen dat jullie in dit geval toch heel graag speciale getuigen willen vragen. Geen zorgen, hier zijn hele creatieve oplossingen voor om deze speciale getuigen toch “in het zonnetje te plaatsen”.

witte-roos-3
Akte

Een huwelijk of partnerschapsakte wordt altijd in tweevoud opgemaakt en beide dienen dan ook ondertekend te worden. Dit is wettelijk zo bepaald. Eén exemplaar wordt bewaard in het archief van de plaatselijke gemeente en het andere exemplaar wordt opgeslagen in een centrale opslagplaats in het land. In deze akte staan jullie voor- en achternamen, geboortedag en plaats, de namen van de wederzijdse ouders, de wettelijke getuigen en uiteraard de datum van het huwelijk of partnerschap.

witte-roos-3
Naamgebruik

Hebben jullie beide de Nederlandse nationaliteit, dan blijft jullie achternaam na het huwelijk of geregistreerd partnerschap hetzelfde als vóór de wettelijke verbintenis. Voorbeeld: heet de bruid mevrouw Jansen en de bruidegom meneer Berends, dan veranderen jullie namen na de wettelijke verbintenis niet.

Het Nederlandse recht kent echter de mogelijkheid dat men elkaars achternaam mag gebruiken. Bijvoorbeeld de naam van je partner met je eigen naam: Berends-Jansen. Of  je behoudt je eigen naam als eerste, Jansen, en dan Berends. Deze keuze is zowel voor de bruid als de bruidegom. Wil je je naamgebruik aanpassen, dan geef je dit bij je aangifte van je voorgenomen huwelijk (ondertrouw) meteen door aan de desbetreffende gemeente.

witte-roos-3
Trouwboekje

Een trouwboekje of partnerschapsboekje is geen officieel document, maar een persoonlijk document. Het is een uittreksel van de huwelijks- of partnerschapsakte waar dus jullie persoonlijke gegevens in staan vermeld met datum van het huwelijk of partnerschap. Ook is er ruimte voor vermelding van eventuele kinderen en/of getuigen.
Over het algemeen kan men binnen elke gemeente kiezen voor het soort omslag van een trouwboekje of het lettertype wat men hierin gebruikt. De kosten van een trouwboekje zijn gering en het is een mooie bevestiging van jullie wettelijke verbintenis, waar je ook nog hele leuke/verrassende dingen mee kunt doen. Maar dit vertel ik jullie graag in een persoonlijk gesprek.

witte-roos-3
Muziek

Het is vrij gebruikelijk dat er muziek gedraaid wordt bij binnenkomst van het bruidspaar, tijdens het ondertekenen van de akte en bij felicitaties. Enkele voorbeelden: John Legend – All of me; Train – Marry me; Pharrel Williams – Happy; Blof – Alles is liefde; Michael Bublé – Everything; Eros Ramazzotti & Anastacia – I belong to you; Robbie Williams – Angels; Marco Borsato – Ik hoor bij jou; Jason Mraz – I’m Yours; Maan – Jij bent de liefde of zodra de ceremonie is afgelopen Guus Meeuwis met Proosten. Maar het belangrijkste is dat het muziek is die jullie mooi vinden.

Ook kunnen jullie natuurlijk voor live muziek gaan.
En wil je een prachtig persoonlijk lied tijdens de huwelijksvoltrekking aangevuld met liedjes naar jullie keuze, laat je dan verrassen door het muzikale koppel Marjon en Jeffrey.
www.song-smederij.nl

witte-roos-3
Wettelijk of ceremonieel

Indien jullie niet vast willen zitten aan regels en wetten in een gemeente (zoals dag, tijdstip of locatie) of als jullie willen besparen op gemeentelijke kosten, dan kun je voor een ceremoniële huwelijksvoltrekking kiezen. Het wettelijke gedeelte regel je dan een paar dagen vóór of na  de datum bij de gemeente waar jullie wonen (een zgn. gratis huwelijksvoltrekking). Aangezien hier beperkte plekken voor zijn, is het advies om hier wel ruimschoots van te voren een reservering voor te maken. Een ceremoniële huwelijksvoltrekking is niet te onderscheiden van een wettelijke voltrekking en kan op elke gewenste dag, tijdstip, op elke locatie, binnen of buitenland worden gehouden.

witte-roos-3
Erkenning huwelijk

Een huwelijk tussen een man en een vrouw of tussen twee personen van hetzelfde geslacht is gelijk. Echter niet elk land erkent een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht en ten aanzien van het ouderlijk gezag zijn er een aantal wettelijke regels. Kijk hiervoor op de site van de Rijksoverheid.

witte-roos-3
Openbaar

Een wettelijke voltrekking is altijd openbaar, met uitzondering van een gratis huwelijk of partnerschap (zie hiervoor het beleid van de plaatselijke gemeente). Dit betekend dat naast jullie daggasten het voor iedereen mogelijk is om hierbij aanwezig te zijn. Indien jullie vooraf weten dat er extra gasten bij de wettelijke voltrekking  aanwezig zullen zijn, geef dit dan door aan de desbetreffende locatie, zodat zij hier rekening mee kunnen houden.