Wetenswaardigheden Huwelijk

witte-roos-3
Huwelijkse voorwaarden

Bruidsparen die vóór 01 januari 2018 zijn getrouwd, zijn automatisch in algehele gemeenschap van goederen getrouwd (mits men dit anders heeft geregeld bij de notaris). Bruidsparen die ná 01 januari 2018 trouwen, trouwen in beperkte gemeenschap van goederen (ook hier, mits men dit anders regelt bij de notaris). Graag verwijs ik jullie hieromtrent naar de site van de Rijksoverheid of informeer bij de plaatselijke gemeente.

witte-roos-3
Ja-Woord

Bij een huwelijksvoltrekking is men verplicht om elkaar, in het bijzijn van de trouwambtenaar en de wettelijke getuigen, het ja-woord te geven. Aansluitend wordt dan de huwelijksakte ondertekend door jullie en de wettelijke getuigen. De trouwambtenaar ondertekend altijd als laatste de huwelijksakte, om hiermee te bevestigen dat aan alle wettelijke eisen van dit huwelijk is voldaan. Bij een Partnerschapsregistratie is het niet verplicht om in het bijzijn van de trouwambtenaar en getuigen elkaar het ja-woord te geven (het mag dus wel). Alleen het ondertekenen van de akte is hier voldoende.

witte-roos-3
Aangifte voorgenomen huwelijk

Hebben jullie een huwelijksdatum gepland, dan kunnen jullie bij de plaatselijke gemeente waar het huwelijk gaat plaatsvinden, hiervan aangifte doen  (ondertrouw). Dit kun je al maximaal 1 jaar vóór de huwelijksdatum doen (is 1 jaar geldig), maar moet uiterlijk 2 weken vóór de huwelijksdatum. Tegenwoordig zijn er al heel wat gemeente instellingen waar je dit zelfs digitaal kunt doen.

witte-roos-3
Ringen

Draag je de ringen rechts of links? Het heeft van vroeger uit met het geloof te maken. Volgens het Rooms Katholieke geloof draag je de ring aan je linkerhand, de Nederlands Hervormden dragen de ring aan de rechterhand. Wanneer je geen geloof aanhangt, is de kant waar je je zelf het prettigst bij voelt de beste  keus.

witte-roos-3
Trouwambtenaar

Vrijwel bij elke gemeente kun je een keuze maken uit de plaatselijke trouwambtenaren. Maar jullie zouden dus ook kunnen besluiten om mij als jullie trouwambtenaar te vragen. In dit geval geef je bij de desbetreffende gemeente aan dat jullie mij als jullie trouwambtenaar willen en daartoe wordt dan een apart formulier ingevuld bij de gemeente. Aansluitend stuur ik mijn benodigde officiële papieren naar de gemeente en word ik voor 1 dag als beëdigd trouwambtenaar aangesteld van deze gemeente. Hier brengen zij wel extra kosten voor in rekening.

witte-roos-3
Ceremonieel huwelijk

Indien jullie niet vast willen zitten aan regels en wetten in een gemeente (zoals dag, tijdstip of locatie) of als jullie willen besparen op gemeentelijke kosten, dan kun je voor een ceremoniële huwelijksvoltrekking kiezen. Het wettelijke gedeelte regel je dan een paar dagen vóór of na  de datum bij de gemeente waar jullie wonen (een zgn. gratis huwelijksvoltrekking). Aangezien hier beperkte plekken voor zijn, is het advies om hier wel ruimschoots van te voren een reservering voor te maken. Een ceremoniële huwelijksvoltrekking is niet te onderscheiden van een wettelijke voltrekking en kan op elke gewenste dag, tijdstip, op elke locatie, binnen of buitenland worden gehouden.

witte-roos-3
Erkenning huwelijk

Een huwelijk tussen een man en een vrouw of tussen twee personen van hetzelfde geslacht is gelijk. Echter niet elk land erkent een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht en ten aanzien van het ouderlijk gezag zijn er een aantal wettelijke regels. Kijk hiervoor op de site van de Rijksoverheid.

witte-roos-3
Huwelijksakte

Een huwelijksakte wordt altijd in tweevoud ondertekend. Dit is wettelijk zo bepaald. Eén exemplaar wordt bewaard in het archief van de plaatselijke gemeente waar de huwelijksvoltrekking plaatsvindt en het andere exemplaar wordt opgeslagen in een centrale opslagplaats in het land.

witte-roos-3
Naamgebruik na het huwelijk

Hebben jullie beide de Nederlandse nationaliteit, dan blijft jullie achternaam na het huwelijk of geregistreerd partnerschap hetzelfde als vóór de wettelijke verbintenis. Voorbeeld: heet de bruid mevrouw Jansen en de bruidegom meneer Berends, dan veranderen jullie namen na de wettelijke verbintenis niet.

Het Nederlandse recht kent echter de mogelijkheid dat men elkaars achternaam mag gebruiken. Bijvoorbeeld de naam van je partner met je eigen naam: Berends-Jansen. Of  je behoudt je eigen naam als eerste, Jansen, en dan Berends. Of alléén de naam Berends.
Deze keuze is zowel voor de bruid als de bruidegom. Wil je je naamgebruik aanpassen, dan geef je dit bij je aangifte van je voorgenomen huwelijk (ondertrouw) meteen door aan de desbetreffende gemeente.

witte-roos-3
Getuigen

Bij een huwelijk óf partnerschapsregistratie is men verplicht 2 wettelijke getuigen mee te nemen, zij gaan mede de akte ondertekenen. De getuigen bevestigen dan met hun handtekening dat het huwelijk rechtsgeldig is. Maximaal mogen er 4 getuigen gekozen worden en hoe jullie dit verdelen, mag je helemaal zelf weten.
Indien jullie eerder al een partnerschapsregistratie zijn aangegaan en dit om gaan zetten naar een huwelijk, dan heb je géén wettelijke getuigen meer nodig. Dan volstaat de handtekening van jullie en de trouwambtenaar onder de huwelijksakte. Maar ik kan me voorstellen dat jullie toch in dit geval, wanneer de partnerschap wordt omgezet in een huwelijk, speciale getuigen willen vragen. Geen zorgen, hier zijn hele creatieve oplossingen voor om deze speciale getuigen toch “in het zonnetje te plaatsen”.

witte-roos-3
Ceremonie

Een huwelijksceremonie is altijd openbaar, dit betekent dat naast jullie daggasten het voor iedereen mogelijk is om bij een huwelijksvoltrekking aanwezig te zijn. Uiteraard is dit niet het geval bij een ceremonieel huwelijk.

witte-roos-3
Muziek tijdens de ceremonie

Het is vrij gebruikelijk dat er muziek gedraaid wordt bij binnenkomst van het bruidspaar, tijdens het ondertekenen van de akte en bij felicitaties. Enkele voorbeelden: John Legend – All of me; Train – Marry me; Pharrel Williams – Happy; Blof – Alles is liefde; Michael Bublé – Everything; Eros Ramazzotti & Anastacia – I belong to you; Robbie Williams – Angels; Marco Borsato – Ik hoor bij jou; Jason Mraz – I’m Yours; Maan – Jij bent de liefde of Guus Meeuwis met Proosten. Maar het belangrijkste is dat het muziek is die jullie mooi vinden.

Ook kunnen jullie natuurlijk voor live muziek gaan.
En wil je een prachtig persoonlijk lied tijdens de huwelijksvoltrekking aangevuld met liedjes naar jullie keuze, laat je dan verrassen door het muzikale koppel Marjon en Jeffrey.
www.song-smederij.nl

witte-roos-3
Trouwboekje

Een trouwboekje of partnerschapsboekje is geen officieel document, maar een persoonlijk document. Het is een uittreksel van de huwelijks- of partnerschapsakte. Hierin staan dus jullie huwelijksgegevens. Ook is er ruimte voor vermelding van bijvoorbeeld eventuele kinderen, getuigen of kerkelijke inzegening.

Over het algemeen kan men binnen elke gemeente kiezen voor het soort omslag van een trouwboekje of het lettertype wat men hierin gebruikt. De kosten van een trouwboekje zijn gering en het is een mooie bevestiging van jullie wettelijke verbintenis, waar je ook nog hele leuke/verrassende dingen mee kunt doen. Maar dit vertel ik jullie graag in een persoonlijk gesprek.

witte-roos-3
Aan welke zijde?

Indien de bruid wordt weggegeven door haar vader, dan loopt zij aan de rechterkant van haar vader. Betreedt je als bruidspaar gezamenlijk de ruimte, dan loopt de bruid eveneens rechts van haar aanstaande man. Eenmaal getrouwd, dan loopt de bruid aan de linkerzijde van haar man. Er zal echter geen commentaar komen als je aan de “verkeerde kant” loopt. Mijn advies: doe gewoon waar jullie je goed bij voelen!

witte-roos-3
Trouwen of geregistreerd partnerschap

Zowel trouwen als een geregistreerd partnerschap aangaan, zijn wettelijke samenlevingsvormen. Er zijn maar een paar verschillen: een partnerschapsregistratie wordt niet in elk land erkend; bij een huwelijksvoltrekking moet men elkaar dus het “ja-woord’ geven, bij een partnerschapsregistratie is dit niet verplicht. En een geregistreerd partnerschap kan, als er geen minderjarige kinderen zijn, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet men altijd naar de rechter. Zie de site van de rijksoverheid.

Waarom kiezen bruidsparen er dan voor om soms eerst een partnerschapsregistratie aan te gaan, om dit op een later tijdstip om te zetten in een huwelijk?
Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de aankoop van een huis, immers met een partnerschap gaat men vrijwel dezelfde rechten en plichten aan als bij een huwelijk.